Fria-klinikan palvelut läheisille
Myös läheisten on tärkeä saada tukea toipumiseensa. Fria-klinikalla on Suomen pitkäaikaisin kokemus läheishoidon toteuttamisesta ja kehittämisestä. Seuraava läheishoitojakso järjestetään 13.-20.10.2024. Varaa paikkasi soittamalla numeroon 010 319 0470.
Ota meihin yhteyttäJos alkoholistin läheiset eivät saisi apua, olisi tilanne sama jos kolaripaikalla hoidettaisiin vain auton kuljettajaa. Fria-klinikalla on erityistä osaamista läheisten hoidossa.
Seuraava läheishoitojakso:
13.-20.10.2024
Läheishoito
Fria-klinikan läheishoito
Fria-klinikan läheishoidon avulla sinulla on mahdollisuus toipua läheisenä. Toipumisen myötä läheisenä kokemasi asiat tai läheisriippuvuus eivät enää määrittele elämääsi. Tämän seurauksena sinulla on lupa voida hyvin. Läheishoidossa intensiivisen hoitojakson aikana opit tunnistamaan omat epäterveet toimintamallisi, käsittelemään elämäsi kulun näiden valossa ja löytämään työkaluja, kuinka voit toimia tulevaisuudessa tavalla, joka on hyödyllinen sinulle sekä ympäristöllesi. Jo sadat läheiset ovat saaneet apua ja löytäneet vapauden elää ilman riippuvuutta.
Läheishoidon sisältö
- 8 vrk:n mittainen intensiivijakso + jatkohoito
- Ohjattua ryhmäterapiaa pienryhmässä
- Psykoedukaatio riippuvuuksista - päihderiippuvuus, läheisriippuvuus, toiminnalliset riippuvuudet
- Toimintakyvyn arviointia. Miten riippuvuus on vaikuttanut toimintakykyyni? Miten toimin omassa ympäristössäni? Onko toimijuudellani esteitä? (Virallinen lausunto toimintakyvystä tarvittaessa.)
- Tunnetaitotyöskentelyä Miten opin hallitsemaan omia tunteitani, sivuuttamatta tai vatvomatta niitä?
- Elämänkaarityöskentelyä. Minun matkani tähän pisteeseen, missä olen nyt?
- Muutostoiveiden jäsentämistä. Mitkä ovat minun tavoitteeni? Miten pääsen niihin?
- Voimavaratyöskentelyä. Miten käännän haitalliset toimintamallit voimavaraksi?
- Minä-kuvan rakentamista. Kuka olen, missä rooleissa ja miten toimin elämässäni, mikä on minulle merkityksellistä?
Läheishoidon hinta on 1500 euroa, se laskutetaan hoitojakson jälkeen. Hoidon maksaja tulee kuitenkin olla hoitoon tullessa tiedossa. Mahdollinen maksusitoumus on selvitettävä etukäteen. Yksityisesti hoitoon hakeutuville on mahdollisuus myös osamaksuun, mistä voit kysyä tarkemmin ottamalla yhteyttä.
Virallisena sosiaali- ja terveysalan palvelun tuottajana palvelumme ovat arvonlisäverottomia eikä niitä laskuteta etukäteen. Viranomaisen hyväksyntä takaa palvelun laadun ja antaa asiakkaalle sote-palveluun kuuluvan oikeusturvan. Se asettaa vaatimuksia myös työntekijöiden koulutustasolle ja ammattieettisten periaatteiden noudattamiselle. Vaikka Fria-klinikan asiantuntijoilla on omakohtainen toipumiskokemus riippuvuuksista ja yli vuosikymmenen kokemus toimialalta, hoidon sisältö ei kuitenkaan perustu pelkkään kokemusasiantuntijuuteen, vaan perustana ovat ajantasainen tutkimustieto ja tutkitusti toimivat terapeuttiset menetelmät.
Läheishoitoon kuuluu 8 vuorokauden mittainen intensiivinen hoitojakso majoituksella. Terapia toteutetaan pienryhmässä, jota ohjaavat alan kokeneimmat terapeutit, joilla on vahvaa kokemusta läheisriippuvuuden ilmiöistä. Intensiivijakson jälkeen on mahdollista osallistua jatkohoitoon. Jos olet kiinnostunut läheishoidosta, ota yhteyttä Laura Eklundiin ilmoittautuaksesi ja lisäinformaation saamiseksi. Voit myös olla yhteydessä, jos pohdit, soveltuuko läheishoito tilanteeseesi.
Frian yksilöterapia läheisille
Läheishoidon lisäksi voit saada yksilöllistä ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa. Ota yhteyttä asian tiimoilta, niin voimme keskustella, millainen apu sopii sinun tilanteeseesi.
Mitä on läheisriippuvuus?
Rakkaan ihmisen päihdeongelma tai alkoholismi aiheuttaa huolta, pelkoa, murhetta ja ahdistavia tilanteita, joita kohdatessaan läheinen omaksuu erilaisia keinoja selviytyäkseen niistä. Salakavalasti etenevänä kroonisena sairautena alkoholismi saa aikaan sen, että myös läheisen selviytymiskeinoista tulee vakiintuneita toimintamalleja. Vikasietotilasta tulee kestotilaus. Tätä ilmiötä kutsutaan läheisriippuvuudeksi.
Läheisriippuvuus on toisen ihmisen riippuvuuden aikaansaamaa häiriökäyttäytymistä. Näitä käytösmalleja läheinen on joutunut omaksumaan sopeutuakseen elämään epänormaalissa tilanteessa, jonka päihderiippuvaisen sairaus aiheuttaa.
Esimerkiksi pettymys alkoholistin juomiseen aiheuttaa turvattomuutta ja läheinen saattaa hakea ennustettavuutta elämäänsä kontrolloimalla joko alkoholistin juomista tai muita asioita. Kun pettymykset toistuvat ja selviytymiskeino kroonistuu, läheinen on voinut muuttua kontrolloivaksi ihmiseksi.
Läheisriippuvuus oireilee eri ihmisillä eri tavoin. Yhteistä on kuitenkin se, että läheinen sopeutuu elämään epänormaalissa tilanteessa ja siksi omaksuu epäterveitä toimintamalleja. Läheisriippuvainen kadottaa pala palalta kosketuksen itseensä ja hänestä tulee ulkoa ohjautuva ja –määrittyvä; heijaste omasta ympäristöstään. Ympärillä olevat ihmiset ja tapahtumat määrittelevät sen, miten läheisriippuvainen kokee itsensä ja näkee maailman.
Siinä missä alkoholismi ei ole siihen sairastuneen vika, ei myöskään läheisen sairastuminen ole merkki heikkoudesta, tahdonvoiman tai älykkyyden puutteesta. Usein alkoholistien läheisiä sanotaan myös sitkeiksi. Vaikka tätä voidaan pitää myös hyvänä ominaisuutena, yleensä haluaisimme ihmisinä valita elämän, jossa ei tarvitse jatkuvasti selviytyä ja olla sitkeä.
Jos päihderiippuvaisen läheiset eivät saisi apua, se olisi kuin kolaripaikalla hoidettaisiin vain auton kuljettajaa. Fria-klinikan läheishoito on vuosien aikana kehitetty auttamaan läheisiä toipumaan läheisenä koetuista ikävistä kokemuksista ja läheisenä omaksutuista toimintamalleista eli läheisriippuvuudesta.
Mitä läheishoidossa tehdään?
Läheishoidossa tehdään tiivistä terapiatyötä oman itsensä äärellä. Läheisriippuvuuden ilmiöitä käsitellään elämänmakuisesti ja kokemuksen kautta. Samalla voit tunnistaa, millaisia toimintamalleja sinä olet omaksunut ja miten se on vaikuttanut käsitykseesi itsestäsi. Läheishoitojakson aikana pääset käymään läpi oman elämäntarinasi ja kokemukseksi. Lisäksi katsomme tulevaisuuteen ja saat työkaluja oppia kohtaamaan elämää uudella tavalla.
Eräs läheishoidon käynyt alkoholistin puoliso kuvaili hoidon tarvettaan seuraavasti:
”Olen kuluttanut suunnattomasti aikaani ja energiaani muiden ihmisten elämästä huolehtimiseen. Olen tehnyt sitä niin paljon, että omasta elämästäni oli suunta hukassa. Muiden ihmisten elämä, ongelmat ja tahto asettivat suunnan elämälleni. Ymmärsin, että minun pitää selvittää kuka olen ja mitä itse haluan. Nyt olen täällä ja haluan ottaa selvää juuri siitä. Olen muutakin kuin alkoholistin puoliso.”
Läheishoito kestää 8 päivää. Majoitus ja ateriat sen aikana kuuluvat kokonaisuuteen.
Miksi läheishoitoon lähteminen voi tuntua hankalalta?
”Kyllä minä pärjään, kun alkoholistini on raitistunut.” Näin sanovat usein läheiset, joiden päihderiippuvainen perheenjäsen on käynyt hoidon ja raitistunut. Alkoholistin toipuminen on varmasti parantanut elämän laatua. Isommassa kuvassa läheisriippuvuudesta toipumisessa on kuitenkin kyse siitä, että sinulla läheisenä on lupa olla voida hyvin itsesi kanssa riippumatta siitä, mitä päihderiippuvainen tekee oman sairautensa suhteen. Läheisen hyvinvoinnin ei tarvitse olla sidottu alkoholistin raittiuteen eikä edes juomiseen.
”Minäkö se tässä sairas olen?” Alkoholismi on sairaus, joka vaikuttaa yleensä koko perheeseen. Eikä kyse varsinaisesti ole kilpailusta, kuka on kaikista kipein. Tai kuka tarvitsee enemmän tai vähemmän apua. Jättäisitkö hoitamatta jonkun muun sairauden sen vuoksi, että jollain toisella menee tai on mennyt vielä huonommin?
Olen raitistunut alkoholisti. Onko läheishoidosta hyötyä minulle?
Läheishoidosta saa monesti pontta omaan toipumiseen alkoholismista. Monella alkoholistilla on oman päihdehistoriansa lisäksi taustalla lapsuus alkoholistiperheessä. Joillakin on elämän varrella ollut ihmissuhteita, jossa on ollut läheisen roolissa.
Ja vaikkei suoraan näitä taustoja ei olisi, läheishoito voi tukea merkittävästi raitistuneen alkoholistin toipumisprosessia. Kun alkoholismista toipuminen on saavuttanut pisteen, jossa päihteetön elämä ei ole enää uutta ja ihmeellistä, toipumisen painopiste on siinä, että saa määrittää ihan itse, kuka olen. Tähän toipumisen vaiheeseen läheishoito antaa hyviä työkaluja, vaikkei termi ”läheisriippuvainen” suuhun sopisikaan.
Millainen on Fria-klinikan läheishoidon historia?
Fria-klinikan yrittäjillä on pitkä kokemus läheishoidon luomisesta, toteuttamisesta ja kehittämisestä. Alalla oli vuosien ajan puhuttu, että myös läheiset tarvitsevat erityisesti heitä varten suunnitellun hoito-ohjelman. Fria-klinikan Laura Eklund, jolla itselläkin on oma toipumiskokemus alkoholistin läheisenä, laittoi tuumasta toimeen. Vuonna 2012 ensimmäiset läheiset kävivät läpi heille suunnitellun hoitojakson. Sen jälkeen olemme saaneet työskennellä satojen läheisten kanssa ja olla mukana heidän toipumisensa taipaleella.
Läheishoidon sisältöä on myös vuosien saatossa kehitetty vastaamaan entistä paremmin asiakkaidemme tarpeisiin. Ajattelemme, että jokainen meistä on oma ainutlaatuinen yksilönsä, jolla on oma tarinansa. Frian läheishoito ei siis ole koulutusohjelma, joka käydään läpi, vaan läheisen yksilöllisiin tarpeisiin vastaava terapiakokonaisuus, jonka aikana pienryhmässä kokemuksia jaetaan myös vertaistuellisesti. Työotteemme on asiakaslähtöinen ja toipumiskeskeinen. Frian läheishoidon parissa työskentelevät oman toipumiskokemuksen omaavat terapiatyön ammattilaiset, joilla on osaamista riippuvuuksien lisäksi myös monenlaisista muista pulmista sekä ihmisten erityispiirteistä.
Fria-klinikan päihdehoito
Jos olet huolissasi sinulle rakkaan ihmisen päihteiden käytöstä, tutustu päihdehoidon palveluihimme.
Asiakkaidemme kokemuksia
Katso mitä asiakkaamme sanovat palveluistamme.