Yrittäjyys on mielenviritys, johon kuuluu uuden luominen, vastuun ottaminen, asioiden eteenpäin vieminen ja tulosten aikaansaaminen. Yrittäjyys luo myös haasteita. Kiire, työmäärä, taloudelliset paineet ja stressi ovat tekijöitä, joita joskus ratkotaan ottamalla ryyppy. Siinä missä joillekin tämä voi olla keino rentoutua, joillekin yrittäjille päihteestä muodostuu ongelma, joka vauhdittaa oravanpyörää.
Kun yrityksen tärkein henkilö sairastaa päihderiippuvuutta, se heijastuu vääjäämättä myös yrityksen toimintaan. Olemme vuosien varrella saaneet auttaa lukemattomia yrittäjiä toipumaan päihderiippuvuudesta, millä on ollut positiivinen vaikutus myös yritystoimintaan. Voimme sanoa, että Fria-klinikalla olemme yrittäjien päihdeongelmien asiantuntijoita. Onpa kaikilla terapiatyöntekijöillämme omakohtainen kokemus sekä päihderiippuvuudesta että yrittäjyydestä.
Fria-klinikka Oy on myös yrittäjien omistama yksityinen päihdepalveluiden tuottaja. Taustallamme ei ole pääomasijoittajia. Suhtaudumme työhömme kutsumuksella ja uskomme, että pystymme samalla elättämään itsemme ja toimimaan pitkäjänteisesti taloudellisesti kannattavasti. Yrittäjät tuntevat toisen yrittäjän tarpeet.
Millaista yrittäjän alkoholismi on käytännössä?
”Keskiviikkona olen krapulassa töissä, hikoilen ja käsi tärisee. Naamani tuntuu turvonneelta ja punakalta. Kollegoille selitän, että allergiakausi vaivaa. Todellisuudessa kehoni on myrkytystilassa edeltävästä illasta. Teen työpäivän aikana päätöksen juomisen lopettamisesta. En enää juo, ainakaan arki-iltaisin. Viikonloppuisin pystyn kyllä käyttämään kohtuudella, jos vain niin päätän. Selkärankani on vahva.
Ajattelen, että töiden jälkeen haen kaupasta ruokaa ja valmistan hyvän illallisen avopuolisolleni. Ehkäpä ostan myös kukat anteeksipyynnöksi edellisestä illasta, jossa oli kireä tunnelma. Töiden jälkeen matkaan kotiin päin. Rintalastan alla on edelleen möykky. Mietin, että jos kuitenkin kävisin lähipubissa juomassa yhden oluen, se varmasti tarkentaa ajatuksiani illan suhteen sekä parantaa oloani. Kolmannen oluen jälkeen tilaan fernetin ja kaadan sen suuhuni baaritiskillä. Olen jo tilannut taksin kohti Helsingin keskustaa. Bussilla ei viitsi mennä. Joku voi huomata, että haisen alkoholilta arkipäivänä.
Kotiin laitan viestiä, että töissä menee pidempään, vaikka istun jo Helsingin keskustassa kaljatuoppi kädessäni. Lupaan tulla kohta kotiin. Yritän pohtia, miten saisin selitettyä juomiseni. Tajuan, että taas olen ajautunut juomaan. Olen taas pettänyt lupaukseni itselleni. Muutama tuoppi lisää ja en jaksa enää vaivata päätäni ajatuksella. En vastaa viesteihin enkä puheluihin, joita kotoa tulee. Lähempänä puoltayötä pohdin seuraavaa päivää. Töitä puskee päälle aamusta alkaen. Vaihdan kapakkaa ja juon vielä pari. Tilitapahtumien perusteella vähän useammankin. Menen taksilla kotiin. Herään aamulla herätyskelloon. Olo on vielä laskuhumalainen. Lähden töihin.”
Tämä Fria-klinikalla päihdehoidon käyneen yrittäjän kirjoittama on osuva kuvaus päihderiippuvuudesta. Toki teknisiä eroja voi olla. Kaikki eivät juo kapakassa, osalla on välillä pidempiä taukoja juomisessa, mutta yhtä lailla kaikilla päihderiippuvaisilla tulee pettymyksiä omaan päihteiden käyttöönsä nähden. Useimmiten myös läheisillä asia aiheuttaa huolta.
Mitkä tekijät ovat tärkeitä yrittäjien päihderiippuvuuden hoidossa?
Fria-klinikan Rami Junnila on työskennellyt yli kahden vuosikymmenen aikana satojen päihdehoidossa olleiden yrittäjien kanssa. Hänellä on myös itsellään kokemusta yrittäjyydestä. Tässä ovat Ramin tärpit, joita yrittäjien päihderiippuvuuden hoitamisessa tulee huomioida.
Nopea hoitoonpääsy. Yrittäjänä joutuu tekemään nopeita päätöksiä työelämässä. Myös päihderiippuvuudelle on tyypillistä, että kun päätös avun hakemisesta tulee, on tärkeää päästä nopeasti hoitoon. Yrittäjien kohdalla tämä on erityisen tärkeää, koska pahinta on, jos asiat seisovat. Fria-klinikan yksityiseen päihdehoitoon pääsee nopeasti, useimmiten saman päivän aikana. Yrittäjät käyttävät mielellään myös yksityisiä palveluita niiden nopeuden ja tehokkuuden vuoksi.
Ymmärrys päihderiippuvuudesta ja yrittäjyydestä. Ymmärrys päihderiippuudesta on tärkeää, jotta asian ytimeen osataan pureutua. Yrittäjät ovat yleisesti ahkeria työssään, muuten ei olisi työpaikkaakaan. Joskus tämä tekijä hämää jopa alan ammattilaisia. Vaikka päihderiippuvainen hoitaa työnsä, tuo päihderiippuvuus mukanaan seurauksia, jotka vievät hyvinvointia. Moni päihderiippuvuudesta kärsivä yrittäjä kokee polttavansa kynttilää molemmista päistä. On myös hyvä, että päihdehoidon työntekijät ymmärtävät yrittäjyyden lainalaisuuksia ja paineita, koska vääjäämättä myös niitä sivutaan hoitoprosessin aikana. Fria-klinikalla olemme asiantuntijoita molemmissa asioissa.
Tehokas hoito. Erityisesti yrittäjät arvostavat sitä, että keskitytään kerralla laittamaan ongelma kuntoon ja toipumisen eteen tehdään tiiviisti työtä. Fria-klinikan intensiivinen hoitojakso antaa tähän mahdollisuuden. Samasta syystä kesäaika, erityisesti heinäkuu, on ollut perinteisesti kuukausi, jolloin hoidossamme on yrittäjiä ja johtavissa asemissa työskenteleviä. Monet yrittäjät päättävät tehdä työn suhteen hiljaisempana aikana elämänsä parhaan investoinnin ja tulevat päihdehoitoon.
Mahdollisuus hoitaa tärkeät asiat hoidon aikana. Useissa päihdehoitopaikoissa rajataan yhteyttä ulkomaailmaan hoitojakson aikana. Fria-klinikalla keskitytään myös terapiapäivien aikana hoidon tärkeimpään projektiin, itsensä kuntoon laittamiseen. Mutta yhtä aikaa emme rajoita hoidossa olevien ihmisten käyttää puhelinta tai tietokonetta hoitojakson aikana. Tästä olemme saaneet positiivista palautetta erityisesti yrittäjiltä - monilla on vääjäämättä asioita, joita on pakko hoitaa hoitojakson aikana. Näitä ovat muun muassa laskutus, sähköpostit, palkkojen maksu ja yllättävät eteen tulevat asiat.
”Usein yrittäjille suurin kynnys hakea apua päihdeongelmaan on pelko siitä, miten yritys pärjää. Olen saanut auttaa satoja yrittäjiä. Kenenkään yritys ei ole mennyt huonompaan suuntaan raitistumisen takia puhumattakaan muusta elämän laadusta. Pääsääntöisesti päihderiippuvuudesta toipumisen myötä yrittäjät saavat parhaita yritystoiminnassaan parhaita tuloksia koskaan ilman jatkuvaa ahdistusta rintalastan alla”, sanoo Rami Junnila.
”Useimmat yrittäjät hakeutuvat päihdehoitoomme yksityisesti, koska se mahdollistaa nopean hoitoon pääsyn. Kulut ovat pääsääntöisesti kirjanpidossa vähennyskelpoisia työterveyden kuluina.”, Junnila jatkaa.
Yrittäjä - hae apua päihdeongelmaan
Yrittäjä. Olet yrityksesi tärkein voimavara. Jos olet huolissasi omasta (tai läheisesi) päihteiden käytöstä, ota yhteyttä puhelimitse 010 319 0470. Haluamme tarjota sinulle maksuttoman kartoituksen, jonka avulla saat työkaluja hahmottaa avun tarvetta ja vinkkejä, mitä voit asian eteen tehdä. Voit myös tutustua lisää palveluihimme täältä.