Yrittäjyys on mielenviritys, johon kuuluu uuden luominen, vastuun ottaminen, asioiden eteenpäin vieminen ja tulosten aikaansaaminen. Näillä ominaisuuksilla luotte paljon hyvää ympärillenne. Tänään 5.9.2021 vietetään Yrittäjän päivää ja olette päivänne ansainneet.

Fria-klinikka Oy on myös yrittäjien omistama yksityinen päihdepalveluiden tuottaja. Taustallamme ei ole pääomasijoittajia. Suhtaudumme työhömme kutsumuksella ja uskomme, että pystymme samalla elättämään itsemme ja toimimaan pitkäjänteisesti taloudellisesti kannattavasti.

Yrittäjyys luo myös haasteita. Epävarmuutta, riskejä, järjestelmien kankeutta. Yksi monien yrittäjien kokemista haasteista on sairastuminen päihderiippuvuuteen. Kun yrityksen tärkein henkilö sairastaa alkoholismia, se heijastuu vääjäämättä myös yrityksen toimintaan.

Olemme vuosien varrella saaneet auttaa lukemattomia yrittäjiä toipumaan päihdesairaudesta, millä on ollut myös hyvä vaikutus yrityksen toimintaan. Kaikilla tekijöillämme on omakohtainen kokemus sekä päihderiippuvuudesta toipumisesta sekä yrittäjyydestä. Tunnemme kummankin asian myös omakohtaisesti. Alta voit tutustua päihdeterapeuttimme Esa Yli-Hallilan henkilökohtaisiin kokemuksiin lajin parista.

Esa Yli-Hallila – alkoholistin ja yrittäjän tarina

Frian päihdeterapeutilla Esa Yli-Hallilalla on vuosikymmenien kokemus yrittäjyydestä. Mukaan on mahtunut nousuja ja laskuja; jälkimmäisiä syvensi paheneva päihdekierre.

”Yrittäjän mentaliteetti alkoi alle 10-vuotiaana. Mummoni opetti tekemään taulunkehyksiä langasta ja sain rahaa myymällä niitä naapureille. Saadut tuotot sijoitin hyödyllisesti. Äitini vaati minua osallistumaan pyhäkouluun sopimuksella, että siellä pitää käydä, kunnes on 10 lammastarraa kasassa. Kävin pyhäkoulussa kerran ja taulukaupan tuotoilla ostin muilta lapsilta tarvittavat lampaat.”

Yli-Hallilan totisempi yrittäjäura alkoi alle parikymppisenä, kun hän osti farkkumyymälän 1980-luvun alussa. Yrittäjyys oli hyppy tuntemattomaan ja vei mukanaan. Esimerkiksi pääsarjatason jalkapalloura jäi taka-alalle.

1980-luku meni vaatetusalan yrittäjänä liiketoiminnan laajentuessa uusien myymälöiden sekä maahantuonnin ja edustustyön myötä. Edustustyöhön kuului tuona aikana myös asiakkaiden kestitseminen, mitkä menivät kosteissa merkeissä. ”Jälkiviisaana katson jo tuon ajan olleen riippuvuuteni alkuvaiheita”, Esa pohtii.

Esa Yli-Hallila

Rauhoittaakseen elämää hän siirtyi 1990-luvulla isomman vaatetusalan konsernin johtoportaaseen ja päihteiden kanssa oli hieman tasaisempaa. Yrittäjyys oli jäänyt kuitenkin veriin ja joidenkin vuosien jälkeen Yli-Hallila jatkoi työelämäänsä yrittäjänä. ”Osasyynä koen myös, että yrittäjyyteen kuuluva vapaus olla oman itsensä pomo mahdollisti vapaamman juomisen”, kertoo Yli-Hallila.

Seuraavat vuodet kuluivat monien alojen yrittäjänä. Mukaan mahtuu leipomoalaa, leirintäaluetta, hotellitoimintaa, ravintoloita ja maahantuontia. Kaiken kaikkiaan Yli-Hallila on ollut mukana yli 10 yrityksessä. Eräs yrityksistä toimi tapahtuma-alalla esiintymislavojen ja -rakenteiden toimittajana.

”DBTL-festivaalit Turussa olivat alkoholisoituneelle yrittäjälle lottovoitto”, muistelee Yli-Hallila kosteita 2000-luvun alkuvuosia. ”Sopimuksiin kirjattiin, että yrityksemme edustus pitää olla paikalla koko tapahtuman ajan, jotta kotipuolessa sai hyvän alibin olla poissa. Varsinaisestihan tarvetta ei olisi ollut ja festivaalit menivät viinanhuuruisissa merkeissä.”

Juovan ajan loppua kohden päihteet sekä aiheuttivat harkintakyvyn pettämistä ja syvensivät muistakin syistä johtuvia vaikeuksia. Yli-Hallila muistelee: ”Ongelmista huolimatta koin tarvetta pitää kulissia yllä ja hakeuduin mukaan muuan muassa kotipaikkakuntani kunnallispolitiikkaan. Olin mukana kaupunginvaltuustossa ja perustelin itselleni, etten voi olla alkoholisti.”

Loppuvaiheen yrittäjyyden ja juomisen yhdistelmä oli pelottavaa ja ahdistavaa kujanjuoksua. ”Joskus olin kokenut onnistuvani muuttamaan hilloksi asiat, joihin koskin. Loppua kohti tuntui, että kaikki asiat kaatuvat ja tuhoutuvat. Myös päihteiden käyttö muuttui itsetuhoiseksi. Ryyppyputket pitenivät ja paha olo itselläni sekä perheellä kasvoi.”

Esa Yli-Hallila hakeutui vuonna 2009 päihdehoitoon ja raitistui. Tämän jälkeen hän on toiminut jo vuosikymmenen auttaen ammatillisesti toisia päihdeongelmista kärsiviä ja kouluttanut yrityksiä päihdeongelman tunnistamisessa ja hoitamisessa työyhteisössä.

Yrittäjän elämä on joka tapauksessa työntäyteistä ja kiireistä. Poikkeusolosuhteet kuten koronapandemia tuntuvat erityisen raskaina monien yrittäjien arjessa. Siinä missä joillekin saunakalja voi olla keino rentoutua, joillekin heistä päihteestä muodostuu ongelma, joka vauhdittaa oravanpyörää.

”Useimmille yrittäjille suurin kynnys hakea apua päihdeongelmaan on pelko siitä, miten yritys pärjää. Olen saanut auttaa satoja yrittäjiä. Kenenkään talous ei ole mennyt huonompaan suuntaan raitistumisen myötä puhumattakaan muusta elämän laadusta. Johtuen sairauden luonteesta, koskaan ei ole liian aikaista hakea apua.”

Yrittäjä – hae apua päihdeongelmaan

Yrittäjä. Olet yrityksesi tärkein voimavara. Jos olet huolissasi omasta (tai läheisesi) päihteiden käytöstä, ota yhteyttä puhelimitse 010 319 0470. Haluamme tarjota sinulle maksuttoman kartoituksen, jonka avulla saat työkaluja hahmottaa avun tarvetta ja vinkkejä, mitä voit asian eteen tehdä.