On luonnollista, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan herättää ahdistavia tunteita ja pelkoja. Olemme vuosien aikana päihdehoidon parissa huomanneet tiettyjen mielenviritystaitojen olevan tärkeitä ahdistavien tunteiden käsittelyssä. Uskomme, että näistä on hyötyä kenelle tahansa, jos sota aiheuttaa ahdistusta.

Hyväksy tunteet. On ihan normaalia, että elämässä tulee eteen asioita, jotka ahdistavat. Joskus ne voivat liittyä asioihin, jotka uhkaavat perusturvallisuuttamme ja luovat uhkakuvia tulevaisuuteen. Venäjän brutaali sota Ukrainaa vastaan tuo luonnollisesti pintaan ahdistusta, vihaa, voimattomuutta, surua ja pelkoa omasta turvallisuudestamme. Totea itsellesi, että on luonnollista tuntea näin.

Älä jää yksin. Hoidossamme olevat henkilöt kertovat jatkuvasti vertaistuen olevan yksi tärkeimmistä voimavaroista toipumisessa ja ahdistavien tunteiden käsittelyssä. Olemme sosiaalisia otuksia ja tarvitsemme toisiamme. Puhu avoimesti tunteistasi läheistesi, naapureittesi, sukulaistesi tai työkavereittesi kanssa. Tarvittaessa puhu ammattilaisille. Esimerkiksi Mieli Ry:n kriisipuhelimesta saat keskusteluapua ilman lähetettä. Heidän päivystyspuhelimensa palvelee 24 tuntia vuorokaudessa numerossa 09-25250111.

”Juuri tänään elän vain yhden päivän, enkä yritä ratkaista heti koko elämäni ongelmaa.”

Päivä kerrallaan. Päihdehoidossamme on tapana aamuisin aloittaa päivämme terapiaistunnolla, jonka aluksi luemme mielenviritykseksi mietelauseita, jotka liittyvät tässä päivässä ja hetkessä elämiseen.  ”Juuri tänään elän vain yhden päivän, enkä yritä ratkaista heti koko elämäni ongelmaa.” Ahdistavien uutisten virrassa kannattaa elää tätä hetkeä, pyrkiä olemaan läsnä ja tekemään myös asioita, jotka tuovat iloa.

Viritä mielesi. Toisin kuin ennen vanhaan uutisia sodasta on saatavana liveseurantana ja lisäksi sosiaalisessa mediassa on paljon sodan kauhuihin liittyvää materiaalia. Päihdehoidossamme parhaillaan olevat henkilöt kertoivat, että keskittyminen hoitoon ja järkevän etäisyyden pitäminen uutisiin on auttanut, ettei ahdistus sodasta ole pyörittänyt liikaa mieltä. Alkujärkytyksen jälkeen on hyvä pitää malttia uutisten seurannassa. Yksi tai kaksi kertaa päivässä riittää pitämään meidät ajan tasalla. Ajatuksemme vaikuttavat tunteisiimme ja jatkuva sotauutisten seuraaminen pitää ajatukset kaiken aikaa ahdistavissa ajatuksissa.

Huomaa myös hyvyys. ”Juuri tänään katson elämää uusin silmin ja löydän siitä ihmeitä. Opin tietämään, että mitä minä annan maailmalle, sitä maailma antaa minulle.” Järjettömän pahuuden nostaessa päätään myös ihmisten auttamisen halu nousee pintaan. Puolan rajalla otetaan vastaan pakolaisia vapaaehtoisvoimin. Ylioppilaskunnan laulajat esittävät meille rakkaan Finlandian Ukrainalle sanoitettuna. Englannissa valioliigapelissä vastakkaisten joukkueiden ukranalaispelaajat kuuntelevat liikuttuneita, kun täpötäysi stadion kannustaa Ukrainaa. 

Näe itsesi oikeissa mittasuhteissa. Voimattomuus pahuuden edessä voi olla ahdistavaa. Jos koet hyväksi, tee omien realististen mahdollisuuksiesi puitteissa mitä voit. Onpa se myötätunnon osoittaminen tai lahjoituksen tekeminen sodan uhreille. Me Fria-klinikalla ajattelimme, että apu hädässä oleville siviileille menee parhaiten perille tunnettujen järjestöjen kautta. Siksi olemme tehneet lahjoituksen Suomen Punaiselle Ristille Ukrainan hätäapuun.

Myöskin erityisenä pyyntönä toivomme, että ethän kohdista vihan tunteita esimerkiksi Suomessa asuviin venäläisiin. Valtaosa heistä tuomitsee sodan yhtä voimakkaasti kuten myös valtaosa meistä. Lisäksi monet Venäjällä asuvat venäläiset ovat kielimuurin ja pelon takia pelkästään sen propagandan varassa, jota maan virallinen uutisointi heille antaa ja totuus on aina sodan ensimmäinen uhri. 

Ystävämme, suomalaisen jalkapallolegendan Atik Ismailin (2022) runon sanoin:

”On yksi tie jota kannattaa kulkea. 

Se on ystävyyden, toivon ja rauhan polku.

Tänään meitä ahdistaa, olemme epätoivoisia, pelkäämme pahinta ja kannamme huolta läheisistämme.  Olemme huolissamme Ystävistä,  omasta itsestämme ja erityisesti ukrainalaisista🇺🇦.

Mutta vielä tulee aamu, kun pahuus, väkivalta ja varjot väistyvät. Silloin me seisomme rinnakkain, käsi kädessä. Naiset, miehet, tytöt ja pojat. Äidit, isät ja isovanhemmat. Lapset ja aikuiset.

Meitä yhdistää yhteiset sanat ja katseet, kohtaamiset, Rakkaus. Rauhan aate.

Sinä olet, minä olen, me olemme toisillemme Toivo, joka synnyttää vielä Rauhan.”

 

Miska Mikkonen
Fria-klinikka
raitistunut alkoholisti ja päihdetyöntekijä

Lähteet:

https://mieli.fi

Atik Ismailin Facebook