Rakkaan ihmisen alkoholismi aiheuttaa huolta, pelkoa, murhetta ja ahdistavia tilanteita. Näitä kohdatessaan läheinen omaksuu erilaisia keinoja selvityäkseen ahdistuksesta. Alkoholismi salakavalasti etenevänä kroonisena sairautena saa aikaan sen, että läheisen selviytymiskeinoista tulee vakiintuneita toimintamalleja. Vikasietotilasta tulee kestotilaus. Tätä ilmiötä kutsutaan läheisriippuvuudeksi.

Läheisriippuvuus on toisen ihmisen riippuvuuden aiheuttamaa häiriökäyttäytymistä, joka oireilee erilaisilla ihmisillä hieman eri tavoin. Alkoholistin läheinen joutuu  sopeutumaan elämään epänormaalissa tilanteessa, jonka päihderiippuvaisen sairaus aiheuttaa, ja siksi omaksuu epäterveitä toimintamalleja. Läheisriippuvainen kadottaa pala palalta kosketuksen itseensä ja hänestä tulee ulkoa ohjautuva ja – määrittyvä; heijaste omasta ympäristöstään. Ympärillä olevat ihmiset ja tapahtumat määrittelevät sen, miten läheisriippuvainen kokee itsensä ja näkee maailman. 

Siinä missä alkoholismi ei ole siihen sairastuneen vika, ei myöskään läheisen sairastuminen ole merkki heikkoudesta, tahdonvoiman tai älykkyyden puutteesta saati sitten sitkeydestä. Jos päihderiippuvaisen läheiset eivät saisi apua, se olisi kuin kolaripaikalla hoidettaisiin vain auton kuljettajaa. 

Fria-klinikan läheishoito on vuosien aikana kehitetty auttamaan läheisiä toipumaan läheisenä koetuista ikävistä kokemuksista ja läheisenä omaksutuista toimintamalleista eli läheisriippuvuudesta. Alla on kysymyksiä, joita läheishoidosta usein esitetään. Vastaamme mielellämme myös lisäkysymyksiin numerossa 010 319 0470. 

 

Mitä läheishoidossa tehdään?

Läheishoidossa tehdään tiivistä terapiatyötä itsensä äärellä. Läheisriippuvuuden ilmiöitä käsitellään elämänmakuisesti ja kokemuksen kautta. Samalla voit tunnistaa, millaisia toimintamalleja sinä olet omaksunut ja miten se on vaikuttanut käsitykseesi itsestäsi. Läheishoitojakson aikana pääset käymään läpi oman elämäntarinasi ja kokemukseksi. Lisäksi katsomme tulevaisuuteen ja saat työkaluja oppia kohtaamaan elämää uudella tavalla. 

Eräs läheishoidon käynyt alkoholistin puoliso kuvaili hoidon tarvettaan seuraavasti:

”Olen kuluttanut suunnattomasti aikaani ja energiaani muiden ihmisten elämästä huolehtimiseen. Olen tehnyt sitä niin paljon, että omasta elämästäni oli suunta hukassa. Muiden ihmisten elämä, ongelmat ja tahto asettivat suunnan elämälleni. Ymmärsin, että minun pitää selvittää kuka olen ja mitä itse haluan. Nyt olen täällä ja haluan ottaa selvää juuri siitä. Olen muutakin kuin alkoholistin puoliso.”

Läheishoito kestää viikon. Ohjelma alkaa sunnuntaina ja päättyy seuraavana sunnuntaina. Seuraava läheishoitojakso 26.6-3.7.2022. Majoitus ja täysylläpito kuuluvat kokonaisuuteen.

Miksi läheishoitoon lähteminen voi tuntua hankalalta?

”Kyllä minä pärjään, kun alkoholistini on raitistunut.” Näin sanovat usein läheiset, joiden päihderiippuvainen perheenjäsen on käynyt hoidon ja raitistunut. Alkoholistin toipuminen on varmasti parantanut elämän laatua. Isommassa kuvassa läheisriippuvuudesta toipumisessa on kuitenkin kyse siitä, että sinulla läheisenä on lupa olla voida hyvin itsesi kanssa riippumatta siitä, mitä päihderiippuvainen tekee oman sairautensa suhteen. Läheisen hyvinvoinnin ei tarvitse olla sidottu alkoholistin raittiuteen eikä edes juomiseen. 

”Minäkö se tässä sairas olen?” Alkoholismi on sairaus, joka vaikuttaa yleensä koko perheeseen. Eikä kyse varsinaisesti ole kilpailusta, kuka on kaikista kipein. Tai kuka tarvitsee enemmän tai vähemmän apua. Jättäisitkö hoitamatta jonkun muun sairauden sen vuoksi, että jollain toisella menee tai on mennyt vielä huonommin? 

Olen raitistunut alkoholisti. Onko läheishoidosta hyötyä minulle?

Läheishoidosta saa monesti pontta omaan toipumiseen alkoholismista. Monella alkoholistilla on oman päihdehistoriansa lisäksi taustalla lapsuus alkoholistiperheessä. Joillakin on elämän varrella ollut ihmissuhteita, jossa on ollut läheisen roolissa.

Ja vaikkei suoraan näitä taustoja ei olisi, läheishoito voi tukea merkittävästi raitistuneen alkoholistin toipumisprosessia. Kun alkoholismista toipuminen on saavuttanut pisteen, jossa päihteetön elämä ei ole enää uutta ja ihmeellistä, toipumisen painopiste on siinä, että saa määrittää ihan itse, kuka olen. Tähän toipumisen vaiheeseen läheishoito antaa hyviä työkaluja, vaikkei termi ”läheisriippuvainen” suuhun sopisikaan.

Millainen on Fria-klinikan läheishoidon historia?

Fria-klinikan tekijöillä on pitkä kokemus läheishoidon luomisesta, toteuttamisesta ja kehittämisestä. Alalla oli vuosien ajan puhuttu, että myös läheiset tarvitsevat erityisesti heitä varten suunnitellun hoito-ohjelman. Fria-klinikan Laura Eklund, jolla itselläkin on oma toipumiskokemus alkoholistin läheisenä laittoi tuumasta toimeen. Vuonna 2012 ensimmäiset läheiset kävivät läpi heille suunnitellun hoitojakson. Tuon jälkeen olemme saaneet työskennellä satojen läheisten kanssa ja  myös hoitosisältöä on kehitetty. Olemme saaneet tehdä työtä satojen läheisten kanssa ja olla mukana heidän toipumisensa taipaleella.

Läheishoito

Fria-klinikan Laura Eklund – läheishoidon kehittäjä Suomessa

Seuraava läheishoitojakso on 26.6-3.7.2022. Varaa paikkasi soittamalla 010 319 0470.

Frian läheishoidon avulla sinulla on mahdollisuus löytää oma itsesi ja saada tulla siksi, kuka oikeasti olet ilman, että läheisriippuvuus määrittää sitä. Tämän seurauksena sinulla on lupa voida hyvin. Läheishoidossa intensiivisen hoitojakson aikana opit tunnistamaan omat epäterveet toimintamallisi, käsittelemään elämäsi kulun näiden valossa ja löytämään työkaluja, kuinka voit toimia tulevaisuudessa tavalla, joka on hyödyllinen sinulle sekä ympäristöllesi. Jo sadat läheiset ovat saaneet apua ja löytäneet vapauden elää ilman riippuvuutta.

Fria-klinikan läheishoito

  • Intensiivinen 8 vrk:n mittainen hoitojakso
  • Ryhmäterapiaa pienryhmässä kokeneiden asiantuntijoidemme ohjaamana
  • Toimintaterapiaa
  • Tunnetaitotyöskentelyä
  • Jatkohoitoryhmät muutoksen tueksi
  • Läheishoidon hinta on 1500 euroa

Seuraava läheishoitojakso järjestetään Kirkkonummella 26.6-3.7.2022.

Ota yhteyttä Laura Eklundiin ilmoittautuaksesi ja lisäinformaation saamiseksi. Voit myös olla yhteydessä, jos pohdit, soveltuuko läheishoito tilanteeseesi.

Frian yksilöterapia läheisille

Läheishoidon lisäksi voit saada yksilöllistä ratkaisukeskeistä terapiaa. Ota yhteyttä asian tiimoilta, niin voimme keskustella, millainen apu sopii sinun tilanteeseesi.