Näinä aikoina mediassa tulee ohjeistuksia lomajuomisen tiimoilta. Varsin usein  näkökulmana on, että stressitön loma-ajan elämä ja helteiset päivät lipsauttavat juomisen hallinnasta.

Otsikot saattavat olla esimerkiksi: ”Hellejuoma aamupäivällä, viiniä lounaalla, muutama mökkihommissa – lomajuominen lipasahtaa hallinnasta huomaamatta.” (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/kotimaa/artikkeli-1.278974)

Tämän kirjoituksen tarkoituksena ei ole vähätellä sitä, että kenen tahansa on hyvä tarkkailla juomatottumuksiaan. Ihan samalla tavalla kuin kenen tahansa on hyvä tarkkailla ruokatottumuksiensa terveellisyyttä. Parhaimmillaan tällainen tarkkaavaisuus alkoholin kanssa voi olla toimivaa ongelmien ennalta ehkäisyä.

Suomessa on kuitenkin useita perheitä, joille nämä näkökulmat tarjoavat asiantuntijoiden suulla puolivillaisen selityksen, vaikka kyseessä olisi vakava ongelma, joka tarvitsisi asianmukaista apua. ”Lomalla juominen lipsahtaa helposti hallinnasta”-tyyliset otsikot tarjoavat päihderiippuvaisille tarjottimella valmiin selityksen lapasesta lähteneelle juomiselle. Juomisen selittäminen onkin tyypillistä päihderiippuvuutta sairastaville. Syy juomiselle pitää löytää jostain.

Itsekin alkoholistina selitin juomiseni johtuvan milloin mistäkin. Loma-ajan ulkopuolella työpaineista, ahdasmielisesti juomiseeni puuttuneesta puolisosta, kurjista elämänkokemuksista ja milloin mistäkin.

Pilattuani perheen kesäloman autoin vastaavien otsikoiden avulla pettynyttä puolisoani ymmärtämään, että loma helposti suistaa tunnollisimmankin meistä juomaan tavallista reippaammin. Se on jopa yleistä.

Kesäloma tai helle eivät ole syy päihdeongelmalle. Normaalisti alkoholia käyttävälle ei muodostu kesäisinkään suurempia murheita juomisesta; loma ei mene pilalle ja läheiset eivät ole huolissaan, vaikka alkoholia lomalla nautittaisiin useammin kuin arkena.

Alkoholismin diagnostisiin kriteereihin kuuluu puolestaan kontrollin menetykset juomisen määrään, aloittamiseen tai lopettamiseen nähden. Juomisen karkaaminen käsistä kesäloman aikana on näkemykseni mukaan todennäköinen merkki vakavasta sairaudesta, alkoholismista. Tarve hakea apua tai katkaisuhoitoa loman lopulla kertovat riippuvuudesta eikä loman aiheuttamasta lipsumisesta.

Diagnostisiin kriteereihin kuuluu myös toleranssin nousu. Riippuvuuden edettyä tarpeeksi pitkälle päihderiippuvainen voi juoda huimia määriä säilyttäen silti toimintakykynsä. Ison osan tästä määrästä alkoholisti juo salassa muiden katseilta. 

Alkoholismi on krooninen sairaus ja ongelmat juomisen kanssa näkyvät pitkin vuotta tavalla tai toisella. Lomakautena monesti ryyppyputkena. Toisaalta riippuvuus hallitsee elämää niinäkin aikoina, kun korkki pysyy kiinni. Alkoholistin läheisen elämä muodostuu odottamiseksi. Kun juominen on käynnissä, läheiset odottavat, milloin se loppuu. Kuivan kauden aikana vatsanpohjassa vääntää pelonsekainen odotus, milloin se taas alkaa. Lisää alkoholismista voit lukea täältä.

Jos lomatunnelmaasi on varjostanut tai sen on pilannut huoli omasta tai läheisesi juomisesta, on korkea aika hakea ongelmaan apua. Toimimalla tänään voit vaikuttaa, millainen ensi kesän lomasi ja sitä edeltävä arki on. Soita Fria-klinikan asiantuntijoille numeroon 010 319 0470, niin kartoimme mielellämme tilanteesi.

18.7.2021
Miska Mikkonen
Fria-klinikan päihdeterapeutti
raitistunut alkoholisti