Tämä ei ole sormen heristely kaikille, jotka ovat juhannuksena alkoholia juoneet mökillä, terassilla tai ensimmäisillä festareilla pitkään aikaan. Keskikesään kuuluu hauskan pito ja juhliminen. 

Jos juhannus kuitenkin meni kosteissa merkeissä ja juhlatunnelman tilalla on rintalastan alla puristava möykyn tunne, niin kannattaa hetkeksi pysähtyä miettimään. Laitetaanko ylilyönti juhannuksen piikkiin vai voiko kyse olla päihderiippuvuudesta?

Asian selvittämiseksi voit pohtia aikajännettä tämän ja edellisen juhannuksen välillä. Millaista päihteiden käyttösi on ollut? Tai jos olet huolissasi sinulle tärkeän ihmisen juomisesta, voit miettiä, näkyvätkö hänen päihteiden käytössään seuraavat ilmiöt.

Päihderiippuvuuden diagnostiset kriteerit ovat:

Pakonomainen tarve juoda. Käytännössä tämä näkyy siinä, että kun alkoholisti aloittaa juomisen, hänen täytyy saada seuraava ryyppy ja sitä seuraava ja sitä seuraava. Siinä missä yleensä normaaleilla alkoholin käyttäjillä juominen loppuu, kun haettu hauskuus on saavutettu, alkoholistilla tätä vaihtoehtoa ei ole.

Kontrollin menetykset. Kontrolli voi hävitä juomisen aikaan, paikkaan ja/tai määrään nähden. Useimmiten tämä näkyy alkoholistin arjessa siinä, että päihderiippuvainen käyttää päihdettä siten, että sen seuraukset ovat nähtävissä pitkittyneen jurrin tai krapulan muodossa, vaikka hän tietää, että pitäisi olla skarppina. Onpa kyseessä työpäivä, perhetapahtuma tai vaikka pitkä ajomatka.

Vieroitusoireet. Vieroitusoireet voivat olla fyysisiä pitäen sisällään käsien tärinää, kohonnutta verenpainetta tai löysää vatsaa. Tyypillisimmin alkoholistin vieroitusoireet ovat kuitenkin henkisiä. Morkkis, ahdistus, möykky rintalastan alla.

Laitetaanko ylilyönti juhannuksen piikkiin vai voiko kyse olla päihderiippuvuudesta?

Sietokyvyn kasvu. Sietokyvyn kasvu näkyy riippuvuuden alkuvaiheissa tarpeena juoda enemmän saavuttaakseen saman olotilan, minkä ennen sai vähemmällä. Kun riippuvuus etenee, alkoholistin sietokyky nousee roimasti. Hän saattaa juoda isoja määriä, joista osan yleensä muiden huomaamatta.

Juominen hallitsee elämää. Päihteestä tulee alkoholistille normaaliin verrattuna kohtuuttoman rakasta ja tärkeää. Riippuvuuden edetessä se hallitsee elämää, vaikka välillä olisi pitkiä kuiviakin jaksoja. Läheisten näkökulmasta elämä on joko juomisen alkamisen tai päättymisen odottamista.

Juominen jatkuu, vaikka se tuo elämään ongelmia, joista henkilö on tietoinen. Tai ainakin pitäisi olla. Jälkimmäinen siksi, että päihderiippuvuuteen kuuluu voimakas kieltomekanismi. Ihmisinä pyrimme välttämään tekemästä asioita, jotka tuovat ongelmia itsellemme tai ympäristöllemme. Suhteessa päihteisiin alkoholistilla kuitenkin samat töpit toistuvat.

Jos edellisen juhannuksen ja tämän päivän välissä tunnistat kaksi tai useamman ylläolevista kohdista, täyttyvät alkoholismin diagnostiset kriteerit. Kun riippuvuus on edennyt pidemmälle, yleensä useat kohdista käyvät toteen. 

Hyvä puoli asiasssa on se, että toipuminen on mahdollista ja siihen on saatavilla apua. Soita numeroomme 010 319 0470, jos haluat kartoittaa tilannettasi tarkemmin ja kysyä lisää hoidosta. Voit myös osallistua nimettömänä maksuttomaan webinaariimme maanantaina 28.6.2019 kello 18-19:30. Webinaariin pääset linkillä https://us02web.zoom.us/j/89505618691