Alkoholi on läsnä monissa kesäisissä tapahtumissa. Grillijuhlat, mökkisaunominen, aurinkoiset terassit. Tilastollisesti alkoholin kulutus kasvaa kesäisin. Mistä tietää, onko kesäjuominen merkki vakavammasta ongelmasta vai onko kyseessä vain kesään kuuluvasta hetkellisestä ilmiöstä?

Vaikka kesällä alkoholin kulutus saattaa kasvaa myös henkilöillä, joilla ei ole riippuvuutta, on tarve selittää juomista yleensä merkki riippuvuudesta. Tarve selittää juomista nousee pohjimmiltaan kontrollin menetyksistä, joita on tapahtunut. Kontrollin menetykset puolestaan on yksi alkoholismin diagnostisista kriteereistä. Kesäaikaan alkoholistille juomisen selitykseksi kelpaa kesä ja loma-aika, syksyllä puolestaan kiire ja stressi.

Juodun alkoholin määrä voi antaa viitteitä ilmiön vakavuuden pohtimiseen, mutta asiaa voi tarkastella myös laadullisesta näkökulmasta. Tämä on usein parempi keino sen määrittämiseen, onko kyseessä alkoholiriippuvuus eli alkoholismi. Alkoholismi on vakava sairaus, josta toipuminen vaatii usein hoitoa ja apua.

kesäjuominen

Kesällä kontrollista karannut juominen voi olla merkki alkoholismista.

Suomessa käytössä olevan ICD-tautiluokituksen mukaan alkoholismin diagnostiset kriteerit ovat:

Pakonomainen tarve juoda. Käytännössä tämä näkyy niin, että kun alkoholisti aloittaa juomisen, hänen täytyy saada seuraava ryyppy. Ja seuraava. Ja seuraava. Siinä missä normaaleilla alkoholin käyttäjillä juominen loppuu, kun haettu hauskuus, rentous tai muu positiivinen vaikutus on saavutettu, alkoholistilla valinnanmahdollisuus vähenee ja lopulta katoaa. 

Kontrollin menetykset. Kontrolli voi hävitä juomisen aikaan, paikkaan ja/tai määrään nähden. Useimmiten tämä näkyy alkoholistin arjessa siinä, että alkoholisti käyttää päihdettä siten, että sen seuraukset ovat nähtävissä pitkittyneen jurrin tai krapulan muodossa, vaikka hän tietää, että pitäisi olla skarppina. Onpa kyseessä työpäivä, perhejuhla tai vaikka pitkä ajomatka. Kesällä alkoholistin kontrollin menetykset laitetaan helposti loman piikkiin.

Vieroitusoireet. Vieroitusoireet voivat olla fyysisiä pitäen sisällään käsien tärinää, kohonnutta verenpainetta tai vetistä vatsaa. Tyypillisimmin alkoholistin vieroitusoireet ovat kuitenkin henkisiä. Morkkis, ahdistus, möykky rintalastan alla. Siinä missä normaalilla alkoholin käyttäjällä kesäjuhlien alkoholin käyttö on osa hilpeyttä, joutuu alkoholisti juomaan päästäkseen pakoon ahdistusta, jonka juominen itsessään aiheuttaa.

Sietokyvyn kasvu. Sietokyvyn kasvu näkyy riippuvuuden alkuvaiheissa tarpeena juoda enemmän saavuttaakseen saman olotilan, minkä ennen sai vähemmällä. Kun riippuvuus etenee, alkoholistin sietokyky nousee roimasti. Hän saattaa juoda isoja määriä, joista osan yleensä piilossa.

Juominen hallitsee elämää. Päihteestä tulee alkoholistille normaaliin verrattuna kohtuuttoman rakasta ja tärkeää. Riippuvuuden edetessä se hallitsee elämää, vaikka välillä olisi pitkiä kuiviakin jaksoja. Läheisten näkökulmasta elämä on joko juomisen alkamisen tai päättymisen odottamista.

Juominen jatkuu, vaikka se tuo elämään ongelmia, joista henkilö on tietoinen. Tai ainakin pitäisi olla. Jälkimmäinen siksi, että päihderiippuvuuteen kuuluu voimakas kieltomekanismi. Ihmisinä pyrimme välttämään tekemästä asioita, jotka tuovat ongelmia itsellemme tai ympäristöllemme. Suhteessa päihteisiin alkoholistilla kuitenkin samat töpit toistuvat.

Jos tunnistat useamman ylläolevista kohdista, täyttyvät alkoholismin diagnostiset kriteerit. Kun riippuvuus on edennyt pidemmälle, yleensä kaikki kohdista käyvät toteen. Siinä tapauksessa suosittelemme soittamaan luottamuksellisesti numeroomme 010 319 0470, niin voimme antaa lisätietoja hoidosta ja kuinka voit päästä riippuvuudesta eroon. Voit soittaa myös, jos olet huolissasi sinulle rakkaan ihmisen päihteiden käytöstä. Lisätietoja hoidosta löydät täältä.

Miska Mikkonen
Fria-klinikka
p. 010 319 0470