Maistuisiko lasi viiniä kahvimukista kesken etäpalaverin? 

Oletko kokenut tarvetta sulkea kannettavan tietokoneen kameraa, etteivät kollegat epäilisi sinun juoneen?

Viime vuosien poikkeusolot muuttivat tapaa tehdä töitä ja toivat etätyöt osaksi monen arkea. Samalla ne nostivat pintaan uusvanhoja ilmiöitä henkilöillä, joilla alkoholiriippuvuus ohjaa elämää. Vanhoja siksi, että riippuvuus on aina aiheuttanut salailun tarvetta ja paljastumisen pelkoa. Uusia siksi, että ne näyttäytyvät uusissa tilanteissa muuttuneessa ympäristössä.

Siinä missä alussa mainitut esimerkit tuntuvat suurimmasta osasta ihmisistä kovin kummallisille ideoille, alkoholistille ne ovat nerokkaita oivalluksia. Riippuvuus myöskin ohjaa järkeistämään ja selittämään toimintaa, joka ilman riippuvuutta olisi järjen vastaista. Todellisuudessa hanapakkauksen tyhjentäminen salaa kesken etätyöpäivän ei ole edelläkävijyyttä eteläeurooppalaiseen juomakulttuurin rantauttamisessa vaan merkki riippuvuussairaudesta.

Oman alkoholismini juovat ajat olivat aikana ennen etätöitä. Tarve juoda ohjasi hakemaan pienen litteän pullon lounastauolla kotimatkaa varten. Litteä pullo maastoutui ilman huomiota herättäviä kohoumia takin taskuun. Puolisolle työmatka-autoilun muuttuminen kävelyksi perusteltiin hyötyliikunnalla ja toimistotyön huonolla ergonomialla. Todellisuudessa se oli keino saada ryyppy heti työajan päätyttyä. 

Ei mennyt aikaakaan, kun oivalsin, että voin ottaa ensimmäiset ryypyt jo työaikana sekoittamalla lounastauon ostoksia limpparipulloon. Siinä kohti perustelin, että ottamalla ryypyn ajatus luistaa liukkaammin ja en kuitenkaan ole kännissä. Kyllä minä työni hoidan. Olin mielestäni erilainen kuin selkärangattomuudesta kärsivät alkoholistit, jotka eivät kykene kantamaan työelämän vastuullisia taakkoja. Todellisuudessa join työaikana, mikä oli vastoin sekä työnantajani ohjeita että omaa aikaisempaa moraaliani. Kohdallani myös työpaikan menettäminen juomisen vuoksi kävi myöhemmin toteen.

Alkoholismi on sairaus, jossa riippuvuus muuttaa ihmistä hyvin kokonaisvaltaisesti. Todellisuutta joutuu muuttamaan juomisen mahdollistamiseksi. Perusteet juomiselle löydetään aina, vaikka perimmäinen syy löytyy siitä, että ryypyllä pääsee hetkeksi eroon sisäisestä pahasta olosta, jonka riippuvuus on itsessään aiheuttanut. Raskaimmat seuraukset alkoholismista ovat kuitenkin tunne-elämän ahdistus ja eristäytyminen muista ihmisistä. Alkoholisti on kuin tynnyrissä oleva hahmo. Läheiset kokevat, että oikea ihminen katoaa ja alkoholisti itse kokee yksinäisyyttä tynnyrinsä sisällä.

Useimmiten tynnyristä pääsemiseksi tarvitaan oikeanlaista apua. Olemme Fria-klinikalla erikoistuneet työelämässä olevien alkoholistien hoitoon. Hoitomme tavoitteena on kokonaisvaltainen toipuminen alkoholismista. Tämä tarkoittaa päihteestä eroon pääsemistä siten, että se on luova ja hengittävä tapa elää. Myös lähipiirin luottamuksen rakentuminen on osa toipumista.

Lue lisätietoa alkoholismista täältä. Jos haluat kartoittaa tilannettasi luottamuksellisesti, voit myös soittaa numeroomme 010 319 0470.

Miska Mikkonen
Fria-klinikka
p. 010 319 0470

Miska Mikkonen

Kirjoittaja on Fria-klinikan päihdetyöntekijä ja itsekin raitistunut alkoholisti