”Ylioppilasjuhlat olivat iso asia nuoren naisen elämässä. Isäni oli mennyt edellisenä iltana tansseihin, enkä ollut huolissani. Ei hän siellä yleensä juonut, vaan salassa pannuhuoneessa. Ja olihan hän luvannut tulla lakkiaisiini. Yöllä palatessaan hän oli kuitenkin avannut booliin varatun pöytäviinapullon. Aamulla avasin hänen huoneensa oven ja vanhan viinan haju tuli vastaan. Hajosin täysin. Ei hän voi tehdä tätä minulle. Hän oli luvannut.” -Alkoholistin tytär

Moni valmistunut päättää opintourakkansa siten, että jonkun läheisen ihmisen juominen on varjostanut koko opiskeluaikaa. Alkoholistin läheiset kokevat usein, että elämä on odottamista. Odotetaan, milloin juominen alkaa ja kun se on käynnissä, odotetaan milloin se loppuu.

Perhejuhlien, kuten valmistujaisten tai lakkiaisten, lähestyessä läheisten mielessä pyörii kysymys: ”Onko SE selvin päin?” Kaikki tietävät, ketä sillä tarkoitetaan, vaikkei nimiä sanottaisi ääneen. Voi olla, että on. Voi olla, että hän on krapulassa. Voi olla, että häntä piilotellaan muulta juhlaväeltä vedoten äkillisiin kiireisiin tai sairastumiseen. Oli niin tai näin, alkoholistin sairaus pyörittää läheisten mieliä melko lailla.

Tämä itsessään on merkki alkoholismista eli päihderiippuvuudesta. Normaalin alkoholin käyttäjän juominen ei aiheuta moisia pohdintoja. Kukaan ei jännitä, onko Aune-täti selvin päin lakkiaisissa, ellei Aune-täti ole antanut vuosien varrella näyttöjä siitä, että juominen on lähtenyt pois hallinnasta.

valmistujaiset alkoholismi

valmistujaiset alkoholismi

Suurin osa alkoholisteista on työelämässä mukana olevia, joiden perheenjäsenet kärsivät tämän juomisesta. Jos edellä olevat ilmiöt tuntuvat tutulta, mistä voit tietää, onko kyse alkoholismista?

Asian kirkastamiseksi voit pohtia vaikkapa kulunutta vuotta. Jos olet huolissasi sinulle tärkeän ihmisen juomisesta, voit miettiä, näkyvätkö hänen päihteiden käytössään seuraavat ilmiöt:

Pakonomainen tarve juoda. Käytännössä tämä näkyy niin, että kun alkoholisti aloittaa juomisen, hänen täytyy saada seuraava ryyppy. Ja seuraava. Ja seuraava. Siinä missä normaaleilla alkoholin käyttäjillä juominen loppuu, kun haettu hauskuus, rentous tai muu positiivinen vaikutus on saavutettu, alkoholistilla valinnanmahdollisuus vähenee ja lopulta katoaa.

Kontrollin menetykset. Kontrolli voi hävitä juomisen aikaan, paikkaan ja/tai määrään nähden. Useimmiten tämä näkyy alkoholistin arjessa siinä, että päihderiippuvainen käyttää päihdettä siten, että sen seuraukset ovat nähtävissä pitkittyneen jurrin tai krapulan muodossa, vaikka hän tietää, että pitäisi olla skarppina. Onpa kyseessä työpäivä, valmistujaiset tai vaikka pitkä ajomatka.

Vieroitusoireet. Vieroitusoireet voivat olla fyysisiä pitäen sisällään käsien tärinää, kohonnutta verenpainetta tai vetistä vatsaa. Tyypillisimmin alkoholistin vieroitusoireet ovat kuitenkin henkisiä. Morkkis, ahdistus, möykky rintalastan alla.

Sietokyvyn kasvu. Sietokyvyn kasvu näkyy riippuvuuden alkuvaiheissa tarpeena juoda enemmän saavuttaakseen saman olotilan, minkä ennen sai vähemmällä. Kun riippuvuus etenee, alkoholistin sietokyky nousee roimasti. Hän saattaa juoda isoja määriä, joista osan yleensä muiden huomaamatta.

Juominen hallitsee elämää. Päihteestä tulee alkoholistille normaaliin verrattuna kohtuuttoman rakasta ja tärkeää. Riippuvuuden edetessä se hallitsee elämää, vaikka välillä olisi pitkiä kuiviakin jaksoja. Läheisten näkökulmasta elämä on joko juomisen alkamisen tai päättymisen odottamista.

Juominen jatkuu, vaikka se tuo elämään ongelmia, joista henkilö on tietoinen. Tai ainakin pitäisi olla. Jälkimmäinen siksi, että päihderiippuvuuteen kuuluu voimakas kieltomekanismi. Normaalisti pyrimme välttämään tekemästä asioita, jotka tuovat ongelmia itsellemme tai ympäristöllemme. Suhteessa päihteisiin alkoholistilla kuitenkin samat mokat toistuvat.

Jos tunnistat useamman ylläolevista kohdista, täyttyvät alkoholismin diagnostiset kriteerit. Kun riippuvuus on edennyt pidemmälle, yleensä useat kohdista käyvät toteen. Siinä tapauksessa suosittelemme soittamaan luottamuksellisesti numeroomme 010 319 0470, niin voimme antaa lisätietoja hoidosta. Voit soittaa myös, jos olet huolissasi sinulle rakkaan ihmisen päihteiden käytöstä. Lisätietoja hoidosta löydät täältä.

Onnea valmistumisesta kaikille! Erityisesti teille, joiden läheinen sairastaa alkoholismia. Urakkanne on ollut erityisen kunnioitettava.

Miska Mikkonen
Fria-klinikka